极简现代百叶窗立面
白工6913
2021年02月23日 11:26:01
只看楼主

来源:搜建筑

|

作者:AVW

雅典国际机场(AIA)主航站楼的扩建是由2019年实施的新的欧洲安全监管框架推动的,以满足额外的业务需求的重要增长。 航站楼面积约168.000平方米,长约800米,必须再扩建10%,以满足额外的容量需求。 The Expansion of the main terminal building of Athens International Airport (AIA) was instigated by the new European Security Regulatory Framework enforced in 2019, in order to cover a critical increase in Extra Schengen’s operational needs. The terminal building, approx. 168.000 sqm and almost 800m in length, had to extend by an additional 10% to cover the additional capacity requirements.




雅典国际机场(AIA)主航站楼的扩建是由2019年实施的新的欧洲安全监管框架推动的,以满足额外的业务需求的重要增长。

航站楼面积约168.000平方米,长约800米,必须再扩建10%,以满足额外的容量需求。


The Expansion of the main terminal building of Athens International Airport (AIA) was instigated by the new European Security Regulatory Framework enforced in 2019, in order to cover a critical increase in Extra Schengen’s operational needs. The terminal building, approx. 168.000 sqm and almost 800m in length, had to extend by an additional 10% to cover the additional capacity requirements.



AIA于2001年开始运营,取代了由Eero Saarinen设计的 "Helliniko "机场。专门用于商业航空运输,主航站楼向南扩建,将在354米的整体立面上增加约98米,并为 "额外申根 "业务区提供足够的空间,以及额外的特许经营和后台空间。


客户要求复制原有的建筑设计,同时升级材料和建筑系统技术。该项目是首次尝试将航站楼扩展到原来的围墙之外。这被认为是一个重新评估建筑立面和形态的机会,并设定了一个新的建筑语言,提升了整个建筑群的设计。


AIA begun its operation in 2001 replacing the favored “Helliniko” Airport designed by Eero Saarinen. Dedicated to commercial air transport, the main terminal’s building enlargement of its footprint to the South, would add approx. 98m to a 354m overall fa?ade and would provide sufficient space for the Extra Schengen operational areas as well as additional concession and back of house space. The client requested to replicate the original architectural design, while upgrading the materials and construction systems technology. The project was the first attempt to extend the terminal beyond its original envelope. This was regarded as an opportunity to    re-assess the building’s fa?ade and morphology and set a new architectural discourse, upgrading the design of the entire complex.



新的建筑概念是创造一个 "终点",为整个构图提供额外的信息;对原设计进行诠释,即20年后的重新审视,这预计将成为整个主航站楼建筑构图的起点。

SWE被设想为一个 "前传 "建筑。 最初的设计是完全对称的; 一系列的5座塔楼交错在航站楼的长形上。 中间有一个分段式的双高金属屋顶,以半段的形式向南结束。


The concept was to create an “End Piece” that would inform the entire composition; an interpretation of the original design, revisited 20 years later, foreseen to become the starting point of the entire Main Terminal Building’s architectural composition. SWE was envisioned as a “prequel” building. The original design was utterly symmetrical; a series of 5 towers intersected the long form of the terminal. In between, there was a segmented double height metal roof, ending to the south by half a segment.



在新的体量中,塔楼的元素被重新引入设计中,被延伸和拉长。

体量空间的一角被塑造成一个陡峭的棱角边缘,从路边形成一个强有力的引入,并在航空侧和陆地侧的终端翼之间形成一个呼吸空间。

建筑构图的简洁结尾操纵了它的透视图,在视觉上拉伸了立面的长度。


Massing the new volume, the element of the tower is re-introduced in the design, extended and elongated. The corner of the volume is shaped into a steep angular edge, creating a strong introduction from the curbside and a breathing space between the airside and landside terminal wings. The crisp ending to the building’s composition manipulates its perspective view, enhancing the impression of the fa?ade’s length.



建筑体量由一系列大型百叶窗穿透而过。在从平行到垂直的逐渐旋转中,这种配置模糊了对围护结构极限的理解,逐渐向天空反射开放。


悬空的百叶在建筑围护结构之外,勾勒出一条柔和的曲线,为接近的乘客提供了动态的立面,并在正面或角度观察时创造出三种完全不同的印象。在夜间,延伸部分会变成降落飞机的灯塔。


The volume is perforated by an array of large-scale louvers. In a gradual rotation from parallel to perpendicular, the configuration blurs the understanding of the envelope limits, progressively opening up to sky reflections. Suspended, outside the building envelope, the louvers trace a soft curve, animating the elevation to the approaching passenger and creating three entirely different impressions when observed frontally or angularly. During nighttime, the extension transforms into a lighthouse for the landing planes.



设计草图

区位图

1层平面图

2层平面图

4层平面图

立面图

西立面图

立面细节图

细部分析图

建筑师:亚力山大-通巴齐斯及联营公司/AVW建筑事务所( Alexandros N. Tombazis and Associates | AVW Architecture)

地点:希腊

面积:16800 m2

年份:2020

相关推荐

百叶窗荷载的取值
PKPM 2014-09-16 14:55:58